materiaalit

Alla lyhyt materiaaliopas, johon on koottu perustietoa niistä kuiduista, joita Pienen Lankakaupan valikoimasta löytyy.

Lampaanvilla

Lampaanvillakuitua tuottaa noin 200 eri lammasrotua. Yhdessä turkissa on useita eri villalajeja.

Villa on lämmin ja hengittävä materiaali. Se hylkii likaa ja vettä, sekä imee hyvin itseensä kosteutta. Villa on myös paloturvallinen ja se kestää hyvin bakteereja ja hometta.

Merinovilla

Merinovillaa saadaan merinolammasrodulta. Merinovillakuidut ovat pitkiä ja ohuita, hyvin pehmeitä.

Villa on lämmintä ja hengittävää. Se siirtää hyvin kosteutta ja sillä on myös antibakteerinen ominaisuus. Merinovilla reagoi hapen kanssa haihduttaen hajumolekyylit.

Alpakanvilla

Suurin osa alpakanvillasta tulee Perusta. Alpakat ovat siellä kunnioitettuja eläimiä. Ne elävät puolivilleinä laiduntaen vuoristossa. Alpakan villa on ekologista, sillä eläimet kuluttavat hyvin vähän luontoa ja villa jättää pienen hiilijalanjäljen. Alpakat eivät tuhoa laidunmaata, koska niiden pehmeät tassut eivät kuluta maastoa, ja ne syövät ruohosta vain vihreät osat, eivät juurineen.

Alpakanvillakuitu on sileä ja pitkä. Kuitu on ominaisuuksiltaan lujaa ja kevyttä. Kuidun suomurakenne on hyvin hieno, mikä tekee siitä sileän. Sileä kuitu hylkii hyvin likaa ja kuidun pitkästä rakenteesta johtuen, vaatteet eivät helposti nukkaannu.

Alpakanvilla eristää lämpöä lampaanvillaa paremmin, johtuen kuidun ilmataskuista. Alpakanvilla on kuitenkin hengittävää ja tehokkaasti kosteutta siirtävää sekä antibakteerista. 

Alpakanvilla ei sisällä lanoliinia, joten se sopii useimmiten villa-allergisille.

Mohair

Mohairvillaa saadaan angoravuohesta. Vuohet laiduntavat yleensä korkeilla tasangoilla, muille tuotantoeläimille ja kasveille soveltumattomissa paikoissa. Kuten muidenkin tuotantoeläinten kohdalla, myös angoravuohien elinoloihin eettiseen kohteluun pitää kiinnittää huomiota.

Mohairkuitu on pitkää, ohutta, kiharaa ja kiiltävää. Se kestää hyvin vettä ja sen huopumiskyky on heikko. Kuitu on elastista ja kestää venytystä. Mohairkuitu onkin yksi kestävimmistä eläinkuiduista.

Jakinvilla

Jakkikuitua tuottaa jakkihärkä. Kuitu on arvokasta, koska sitä irtoaa aikuisesta eläimestä vain noin 1,5 kg vuodessa. Tästä määrästä vain noin 100 g on tekstiilikäyttöön soveltuvaa hienoa villaa. Jakkihärän turkkia ei keritä vaan siitä irroitetaan villaa kampaamalla.

Jakkikuitu on hengittävää, hajuja hylkivää ja antibakteerista. Kuitu siirtää myös tehokkaasti kosteutta. Se on myös lujaa ja joustavaa.

Laamanvilla

Laamoja on kolmea eri tyyppiä. Wooly laama tuottaa villaa, joka on lankojen raaka-aine. Laamanvilla on lanoliinitonta, tuoksutonta ja lampaanvillaa pehmeämpää. Päällysvillankuitu on pitkää. Alusvilla on lyhyempää, silkkimäistä ja kevyttä.

Kashmir

Kashmirvillaa tuottaa noin kymmenen vuohilajia. Viileässä vuoristoilmastossa vuohet kasvattavat talven varalle hienokuituisen alusvillan, josta kehrätään arvokasta kashmirvillalankaa. Yksi eläin tuottaa vuodessa noin 500 grammaa villakuitua, josta vain noin 150 grammaa on korkealaatuista aluskarvaa. Vuohia ei keritä, vaan villa kammataan keväisin.

Kashmirvilla on hyvin hienoa, pehmeää ja lämmintä. Kuitu on kevyttä ja haurasta.

Kamelinvilla

Kamelinvilla, oikealta nimeltään kamelinkarva, on kamelieläimen pehmeää aluskarvaa. Kuitu on rakenteeltaan ontto, mistä johtuen se varastoi sisäänsä kehonlämpöä toimien eristeenä. Kamelinvilla onkin yksi lämpimimmistä villalaaduista. Lisäksi villa on hengittävää ja sopii villa-allergisille.

Puuvilla

Puuvillakuitu koostuu lähes kokonaan selluloosasta. Se on pehmeä kuitu, jota saadaan puuvillapensaiden siemenhahtuvista. 

Puuvilla ei kutita ja se on hengittävää. Muita kuidun ominaisuuksia ovat hyvä kosteuden imukyky, mutta vastaavasti hidas kuivuminen. Puuvilla rypistyy helposti sekä palaa nopeasti. Puuvillalla on hyvä pesunkestävyys, ja työstettynä se on kestävä ja luja kuitu.

Puuvillan viljelyn vastuullisuus herättää kysymyksiä. Kasvatus vaatii paljon vettä. Lisäksi viljelyssä käytetään runsaasti kemikaaleja tuholaismyrkkyjen muodossa. Molemmilla tekijöillä on hyvin negatiiviset vaikutukset ympäristölle. Tämän lisäksi puuvillan tuotantoketjussa pakko- ja lapsityövoiman käyttö on vaikeasti seurattavissa.

Mikäli puuvillatuotteissa on merkinnät GOTS (Global Organic Textile Standard) tai BCI (Better Cotton Initiative) tai Reilunkaupan merkki, on tällöin joitakin takeita tuotetun puuvillan ekologisista ja eettisistä tuotantomenetelmistä.

Pellava

Pellavakuitu saadaan pellavakasvin puumaisesta rungosta. Kuitu on jäykkää ja vahvaa. Se ei ole kovin kimmoisaa tai elastista, joten se rypistyy helposti. Pitkäaikainen UV-säteily heikentää pellavan lujuutta. Pellava imee hyvin kosteutta ja johtaa hyvin lämpöä.

Pellavakasvi ei houkuttele tuhohyönteisiä, joten viljelyssä ei käytetä kemikaaleja. Pellava on myös hyvin vaatimaton veden suhteen, joten viljelyvaiheessa useimmiten sadevesi kastelee viljelyksiä riittävästi. 

Vastuullisuusnäkökohdat tulee huomioida pellavan jatkokäsittelyssä, jolloin vettä ja kemikaaleja saatetaan tarvita runsaasti.

Hamppu

Hamppulajikkeita, joita viljellään langan valmistukseen kutsutaan kuituhampuiksi. Hamppukuitu on erittäin luja ja märkäkestävä. Se on puuvillaa lämpimämpi ja pehmeämpi. Hamppukuitu on myös hyvin kevyttä.

Hamppu on ekologisesti kestävä valinta, sillä sen kasvatus ei vaadi paljon vettä ja sen tuottama kuitusato on 2-3 kertainen esimerkiksi puuvillaan verrattuna. Hampun viljelyssä ei myöskään tarvita kemikaaleja tai tuholaistorjunta-aineita.

Juutti

Juuttikuitu on vahvaa ja kestävää, mutta heikosti elastista. Se on hyvin eristävää sekä antistaattista. Juuttia on vaikea prosessoida, mistä johtuu, että juuttilanka on muita karkeampaa ja painavampaa.

Juutin viljely ei rasita luontoa. Jatkoprosessoinnin epäekologiset seikat liittyvät liotusprosessiin, kuten pellavallakin.

Lyocell / Tencel

Lyocell, markkinanimeltään Tencel on selluloosapohjainen kuitu, jonka valmistukseen käytetään nopeasti uusiutuvia raaka-aineita, useimmiten eukalyptuspuuta. Lyosell on ekologista myös siitä syystä, että sen valmistusprosessissa käytettävä liuotin on myrkytön, orgaaninen kemikaali. Lisäksi kuitu on biohajoavaa.

Lyocell on vahva, laskeutuva kuitu kuitu, joka ei rypisty helposti.

Viskoosi

Viskoosikuitu  muistuttaa puuvillaa. Se ei sähköisty, imee hyvin kosteutta ja rypistyy helposti. Viskoosi syttyy ja palaa helposti. Kuitu on altis kosteudesta pitäville mikro-organismeille, kuten homeelle.

Vaikka viskoosi on kasviperäinen kuitu, on se muita vastaavia kuituja epäekologisempi, johtuen valmistusprosessista, jossa kuluu paljon vettä ja energiaa sekä käytetään runsaasti kemikaaleja.

Ota yhteyttä palvelevaan lankakauppaan

Puhelin:050 3575379
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kaivokatu 29, 06100 Porvoo

Palvelemme
  • Maanantai-perjantai:
    10:00 - 18:00
  • Lauantai ja sunnuntai:
    Suljettu

Pieni lankakauppa

Kaivokatu 29

06100 Porvoo

p. 050 3575379

Oheistuotteet

© 2023 pienilankakauppa.fi. Oikeudet muutoksiin pidetään.